zondag 7 oktober 2012

Tip: Cats 101


Gisteravond kwam er een aflevering van Cats 101 voorbij op Animal planet, een programma waarin elke aflevering een aantal verschillende kattenrassen worden besproken. Eigenlijk volg ik dit programma niet echt (al heb ik ooit wel een aantal afleveringen van Dogs 101 gezien), maar gisteravond kwam toevallig de Ragdoll aan bod! En ik moet zeggen dat het programma eigenlijk redelijk verslavend is, ik heb inmiddels al een aantal filmpjes opgezocht op Youtube en het blijft interessant om via deze serie verschillende rassen te ontdekken. De show geeft goed weer welke aandachtspunten bij het ras komen kijken en welk ras het beste bij je gezin zou passen. Op wikipedia is overigens een lijst te vinden met alle seizoenen en welke rassen er per seizoen worden besproken.


Het filmpje over de Ragdoll.



De Bengaal vond ik ook erg leuk! Zeker grappig om te horen dat niet alle katten miauwen.

Nog een favoriet, de Britse korthaar. Ik vind die bolle/ronde kopjes zo ontzettend lief!

De mensen van de fokkerij waar wij onze Ragdolls vandaan hebben fokken sinds een aantal maanden ook de Savannah, ik vind het erg indrukwekkende dieren om te zien.

Mocht je graag meer willen weten over een bepaald soort kattenras, dan is Cats 101 zeker een leuke manier om aan informatie te komen. De filmpjes zijn over het algemeen 3-4 minuten lang, wat ook erg prettig is (kort maar krachtig!).

Een update

De broertjes Ben en Beau zijn inmiddels 18,5 maand oud en dat betekent dat ze de anderhalf jaar zijn gepasseerd. Hoewel ze enkele maanden terug een dipje hadden (ze waren allebei aan de magere kant en Ben had hier en daar wat kale/dunne plekken in zijn vacht) zien ze er inmiddels weer prima uit! Het leek ons leuk om wat foto's van ''vroeger'' naast wat recente foto's te leggen om te zien hoe ze zijn veranderd. Om ze te helpen wat aan te komen zijn we overigens begonnen om ze 1x per dag een kuipje vlees te geven naast het droogvoer wat ze dagelijks krijgen. Hier waren ze in het begin niet zo wild van maar inmiddels zijn ze gek op hun dagelijkse portie vlees!

Vooral bij Ben zien we dat hij langzamerhand steeds donkerder is geworden, dit valt vooral op bij zijn kopje en rug. De conditie van zijn vacht is enorm verbeterd en inmiddels is hij ook af van de katerstaart, hier had hij eerder nogal vaak last van.

Laten we beginnen met een foto uit de oude doos, hier waren de broertjes ongeveer 4,5 maand oud. 

Beau is inmiddels een stuk grijzer en lijkt elke dag een beetje meer op Lara, onze oudere Ragdoll. 

Ben heeft nu een grote donkere vlek op zijn rug (met een soort van witte streep?) en zijn staart, pootjes, oren en het ''maskertje'' zijn stukken donkerder geworden. 

Een aantal foto's van Beau: links bovenin is hij 2,5 maand oud, op de foto daarnaast is hij 4,5 maand oud, links onderin 10,5 maand en daarnaast 18,5 maand oud. Ook Beau is zeker donkerder geworden in verloop van tijd. Wat betreft zijn karakter is hij vrijwel hetzelfde gebleven: absoluut nergens bang voor en erg aanhankelijk. Beau vindt het heerlijk om te knuffelen en mauwt (krijst?) geregeld om aan te geven dat hij aandacht tekort komt.

Niet alleen het uiterlijk van Ben is erg veranderd, ook zijn karakter is de afgelopen maanden anders geworden. (De leeftijden op de foto's hierboven komen trouwens overeen met de foto's van Beau). Ben was in het begin aardig schuw, nu komt hij regelmatig om aandacht vragen en mag hij ook graag achter je aan lopen om te zien wat je allemaal uitspookt. Zomaar opgetild worden vindt hij nog steeds geen pretje, maar al met al is hij wel nieuwsgieriger en aanhankelijker geworden. Sinds een paar dagen gaat hij zelfs tegen je op staan of spring hij spontaan op schoot.

En natuurlijk mag Lara niet ontbreken in deze update, ook al is ze al volgroeid en valt er over veranderingen wat betreft haar vacht niet veel te zeggen. Deze diva maakt inmiddels al heel wat jaartjes deel uit van ons huishouden en hopelijk komen daar nog een aantal jaren bij. Net zoals Beau is ze een Blue point Ragdoll, al is ze iets ''donziger'' dan Beau en nog wat donkerder. We zijn benieuwd of we deze twee over een aantal jaren nog steeds uit elkaar kunnen houden.

Lara is trouwens vooral beste maatjes met zichzelf en ze ligt dan ook het liefst voor een spiegel naar zichzelf te staren. We vragen ons af of ze eigenlijk wel doorheeft dat er niet daadwerkelijk een andere poes naast haar ligt...

donderdag 26 juli 2012

Beau en het kattentuigje

Onze ragdolls zijn echte huismussen. Lara heeft in haar jongere jaren wel buiten rondgelopen maar nadat we naar een drukkere buurt zijn verhuisd vonden we dan niet meer verantwoord. Ragdolls kunnen namelijk erg eigenwijs zijn en gaan niet snel voor een auto aan de kant. Beau en Ben zijn in een ver verleden ook wel een keertje buiten geweest (dat kun je hier teruglezen) maar sindsdien hebben ze geen poot buiten de deur gezet. We hebben toentertijd wel twee kattentuigjes gekocht maar die zijn vervolgens ongebruikt ergens achterin een kast beland. Onze buren hebben sinds een aantal weken twee kittens en lopen sinds kort met behulp van een kattentuigje met ze door de straat. Aangezien wij ook wel een exemplaar hadden liggen, vonden we het wel een poging waard! We besloten Beau als proefkonijn te gebruiken, aangezien hij wel de durfal is van de drie.

Helaas is het tuigje in kitten formaat inmiddels veel te klein voor ze, maar we hadden gelukkig ook een maat groter meegenomen. Het tuigje is van het merk Trixie en heeft ons -nou ja, mijn ouders- 4,95 euro gekost. Het is sowieso aan te raden een tuigje te kiezen met een bandje rondom de hals én de borst, aangezien de nek van een kat niet zo sterk is als die van een hond.

Natuurlijk moest onze kleine wijsneus kijken of de boel wel goed vast zat, ha ha. 

En zo zag het er uiteindelijk uit. Gelukkig vond Beau het tuigje verder niet vervelend of eng. Het was even wennen voor hem dat hij vast zat en dus niet zoveel bewegingsvrijheid had als anders, maar op een gegeven moment vond hij dat wel best allemaal.

De eerste stapjes, buiten het hek werd het toch een klein beetje eng.

Maar al snel lag onze Beau te rollen in de zon...

Het gras vond meneer al helemaal geweldig! 

Toen Beau de poezen van de buren in de smiezen kreeg wilde hij maar al te graag kennis maken, maar helaas vonden de kittens onze grote Beau maar een gek ding. 

Dan maar terug naar huis! ;)

Toen Beau echter weer veilig achter het hek zat wilde hij het liefst weer verder wandelen. Een eindje lopen met de kat is dus zeker wel voor herhaling vatbaar! Ik was eerst wel bang dat hij op de grond zou gaan zitten om vervolgens geen poot te verroeren, maar dat was gelukkig niet het geval. Beau huppelde vrolijk rond en vond al die nieuwigheid fantastisch. We zijn benieuwd of de andere katten er ook zo over zullen denken...

zondag 1 juli 2012

De vachtconditie verbeteren

Behalve hun ouders hebben onze Ben en Beau nog iets gemeen: overmatig haarverlies. Ben heeft daar bovenop zelf een aantal kale plekjes, foute boel dus! Gelukkig kwam ik op het internet een wereld aan informatie tegen over het verbeteren van de kattenvacht. Hieronder heb ik een aantal dingen op een rijtje gezet die ik vaak voorbij zag komen: 

Voedingssupplementen schijnen goed te helpen bij vachtproblemen (aangezien kattenvoeding lang niet altijd een volwaardige hoeveelheid aan mineralen en vitamines bevat). Op lang termijn kan het echter een overdosis aan bepaalde vitamines veroorzaken. Navraag doen bij de dierenarts voor je hier aan begint  is dus geen overbodige luxe! De supplementen uit de afbeelding kun je in deze winkel vinden, hier vindt je o.a. ook de productomschrijvingen en beoordelingen van consumenten. Een ander soort voer overwegen is natuurlijk ook een optie, hoe beter de voeding, hoe gezonder de vacht van je kat.

Daarnaast is er ook nog een handig middeltje genaamd plantaardige olie! Het advies is om de olie een aantal keren per week over de voeding te druppelen. Denk hierbij aan oliën zoals olijfolie, slaolie, zonnebloemolie of maïsolie. 

 En dan is er nog iets wat kammen heet…tjah, ik moet zeggen dat dagelijks kammen (het advies wat ik meerdere keren ben tegengekomen wat betreft langharige katten) mij niet gaat lukken. Onze katten worden gemiddeld 1 keer per week met een kam onder handen genomen om ze in ieder geval klitvrij te houden. Regelmatig kammen helpt echter wel om de vacht in een goede conditie te houden/krijgen.  Ik heb er eerder een artikel over geschreven, die kun je hier vinden. Er wordt ook aangeraden om je kat met bijvoorbeeld een nat washandje af te nemen, hiermee verwijder je een flink aantal dode haren en het bevordert nieuwe haargroei!

We gaan zelf aan de slag met de plantaardige olie en zullen hier en daar een extra kambeurt inlassen. Voor wie meer informatie over dit onderwerp wil lezen, hier en hier kun je mijn bronnen vinden.
donderdag 28 juni 2012

Een nieuwe naam en layout!

  (boven oud, onder nieuw)

We hebben er voor gekozen om onze oude naam (Catnip Bubbles) te veranderen in Rasechte Bengels. We vonden de oude naam achteraf gezien een tikje vergezocht en het was daarnaast lastig uit te leggen aan anderen, vandaar de nieuwe naam! Het woord ''rasechte'' is een knipoog richting onze raskatten en de term bengels omschrijft ze perfect!

Ook lag onze layout een beetje overhoop, we waren de blog wat uit het oog verloren en het één en ander was aardig verouderd. Vandaar dat ik de layout heb aangepast, al kan die in de nabije toekomst nog wat veranderen. (Ik ben redelijk tevreden, maar het kan hier en daar nog wat beter).We zijn in ieder geval erg blij met de nieuwe header!

De komende dagen zullen we een aantal nieuwe artikelen en filmpjes plaatsen. Hopelijk zien we je dus snel weer terug!
maandag 6 februari 2012

Wat te doen bij...Katerstaart?


Ben en Beau zijn inmiddels al een tijdje bij ons, maar dat je met katten nooit uitgeleerd raakt lijken ze ons maar al te graag onder de neus te wrijven. Zo hebben de jongens al enkele weken last van een vettige plek op hun staart, en wij hadden echt geen flauw idee hoe ze eraan waren gekomen. We hadden het met eerdere katten/poezen nooit meegemaakt, en gaven al snel de arme hond de schuld met haar 'lebberaanvallen'. Dat de broertjes last hadden van een katerstaart, daar kwam ik pas achter toen ik uit interesse informatie opzocht over de vacht van een Ragdoll. Vette plek, aanzet van de staart, talgklieren en een samengeplakte haarmassa? Dat klonk wel heel erg bekend! Maar de vraag die ik Google altijd stel wanneer ik iets ontdek wat ik niet leuk vind was als volgt: Hoe kom ik -of eigenlijk de katten- er weer vanaf?

Ik heb verschillende dingen gelezen (van het gebruik van alcohol tot afwasmiddel) maar besloot voor iets te gaan wat ik het snelst kon vinden: babypoeder. Dit maakt de kattenstaart wel wat dof en helpt alleen bij een licht vervette staart. 

Dit is hoe katerstaart eruitziet, bij Beau is het op een gegeven moment zelfs gaan samenklitten. Katerstaart kan ook leiden tot een talgklierontsteking, dus het is zeker raadzaam om je kat/poes onder handen te nemen wanneer er sprake is van katerstaart.

Laten we verder gaan met de babypoeder-methode! Eerst bestrooi je de staart met een flinke laag babypoeder en wrijf je de poeder in de vacht

Vervolgens laat je het even zitten. Sommige mensen laten het een uur zitten, anderen een hele dag. Zelf heb ik het er ongeveer een kwartiertje in gelaten. 

Nu kun je de staart doorkammen

Wanneer het gelukt is, zal je kat weer rondlopen met een mooie vetvrije staart
 
Bij onze Beau was 1 behandeling voldoende, bij Ben heb ik zijn staart twee keer behandeld. De staart van Ben blijft echter nog wat vettig aanvoelen, ik wil bij hem dus nog eens wat anders gaan proberen. Naast babypoeder zijn er namelijk nog talloze andere middeltjes, voor meer informatie daarover verwijs ik je naar de bron die ik heb geraadpleegd: noorseboskatten.net

zaterdag 21 januari 2012

Een katten strip over Ben en Beau


Mijn zus maakt vaak foto's van onze katten, en die foto's gebruiken we dan vaak voor de blog die over onze katten gaat. Maar af en toe als ze dan foto's maakt, krijgt ze soms een hele grappige shot van onze katten. Vooral van onze kat Ben, die komt op de meest rare manieren op de foto. En onze kat Beau, hij neemt vaak dezelfde houdingen aan. Nu we een paar grappige foto's hebben leek het mij leuk om daar een grappige strip van te maken. Dus hier komt onze eerste strip over Ben en Beau!


Dit was het stripje over Ben en Beau, hopelijk vonden jullie hem leuk! Wij vonden de foto's zo grappig, vooral die foto´s van Ben. Daarom hebben we van de leukste foto's een stripje gemaakt. Waar Ben vecht tegen Beau omdat hij zijn koekje niet krijgt. Het lijkt mij leuk om nog veel meer strips te maken van onze katten. Maar dan wel zo dat elk nieuw stripje weer een nieuw leuk onderwerp heeft.

Nou,,tot de volgende strip!´

donderdag 19 januari 2012

Katten en Kammen

Als het op onze Ragdolls en hun verzorging aankomt, ben ik degene die de vacht voor haar rekening neemt. De vacht van een Ragdoll is halflang en redelijk makkelijk om te onderhouden. Het wordt aanbevolen om ze 1 keer in de week te kammen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Ik heb ergens weleens gelezen dat hun vacht niet klit omdat het zo zacht is en dat ze ook geen last krijgen van haarballen, maar dat is helaas niet waar. Al onze katten hebben weleens last van (kleine) klitten, al is het momenteel alleen Lara die zo nu en dan last heeft van een haarbal. Desalniettemin kan een regelmatige kambeurt veel narigheid voorkomen, vandaar dat het me wel leuk lijkt om te laten zien wat voor kammen en hulpmiddelen ik gebruik!

Van links naar rechts zie je hier een kam met grove en kromme tanden, een schaar, een kam met medium tanden en een vlooienkammetje. Toen Beau en Ben nog wat kleiner waren ben ik overigens begonnen met een heel klein borsteltje om ze het kammen stapsgewijs aan te leren. Helaas heeft dat bij Beau geen vruchten afgeworpen, bij hem staat een kambeurt zo ongeveer gelijk aan een week zonder voer. (Niet dat hij dat ooit heeft meegemaakt natuurlijk, maar hij is een ster in overdrijven).

De kam met de grove tanden is ideaal voor het kammen van de katten. Meestal ben ik geen andere kam nodig, aangezien deze heel grondig zijn werk doet en bovendien ook erg lekker in de hand ligt. De vlooienkam gebruik ik trouwens alleen wanneer er vuil in hun vacht zit wat er met de andere kammen niet uit te halen is.

De medium kam gebruik ik niet altijd, maar het is een fijne kam om de laatste losse haren mee te verwijderen nadat ik klaar ben met de grove kam. Wanneer een kat last heeft van een klitje probeer ik deze voorzichtig met mijn vingers 'losser' te maken zodat ik de klit eruit kan kammen, maar wanneer dit niet lukt (meestal zijn ze dan al aardig vervilt) gebruik ik de medium kam in combinatie met de schaar. Ik zorg dat de kam onder de klit komt te zitten zodat ik niet per ongeluk in de huid knip, en knip vervolgens de klit uit de vacht.

Naast de gebruikelijke kambeurt controleren we geregeld tijdens het aaien van de katten hun vacht, vooral Beau en Ben hebben dikwijls last van klitjes onder de oksels. Gelukkig kan ik ze alledrie zonder kleerscheuren kammen (zelfs onze niet zo kleine diva Beau geeft zich na een tijdje tegenstribbelen wel gewonnen). Al moet ik wel zeggen dat Ragdolls sowieso niet erg gewelddadig zijn, bij die van ons blijft het over het algemeen bij tegenstribbelen en heel soms wat gemiauw. Wanneer ze er echt geen zin (meer) in hebben laat ik ze echter wel met rust, je kunt het beste stress vermijden en je kat/poes kammen wanneer hij/zij rustig is!

woensdag 18 januari 2012

Help, mijn kat sproeit!

 Ben die heerlijk op mijn bed ligt (toen het nog mocht...)

Toen we er twee katertjes bij namen, had ik er geen moment bij stilgestaan dat geslachtsrijp worden en sproeien schijnbaar hand in hand gaan bij katers. Oké, Beau heeft nergens last van, het was Ben die tot mijn verbazing opeens een royale plas op mijn bed achterliet. 'Een ongelukje' dacht ik nog, of misschien was hij boos omdat ik ze die ochtend een flinke kambeurt had gegeven. Maar de volgende dag deedt hij het weer en die dag daarop was mijn gordijn aan de beurt. Tjah, en dat waren me nét iets te veel ongelukjes.

Gek genoeg doet hij het alleen op mijn kamer. Na wat research en een mailtje aan de fokker van onze Ragdolls kwam ik er al snel achter dat er aangeraden wordt je kat te castreren voor hij het gedrag aan gaat leren (of voor ze geslachtsrijp worden, maar daar was het een beetje te laat voor). Aangezien ik later eigenlijk wel een nestje wil meemaken en daarvoor Ben op het oog had, was ik hier een beetje huiverig voor. Momenteel heb ik (en de rest van mijn menselijke huisgenoten) de kamerdeur gewoon dicht en dat werkt prima. Ben heeft er zelf wel vrede mee en gaat wel lekker in zijn kattenmandje op de hal liggen. Ook Lara is geen probleem zodra ze haar plekje gevonden heeft, het is alleen Beau die miauwend en zwaar in paniek rondrent omdat hij opeens niet meer onverstoorbaar bij iedereen kan binnenvallen. Hij blijft een grote stoere kat met een heel klein hartje. 

Het is dus nog even afwachten hoe het aflloopt met Ben en zijn 'sproei-probleem'. Advies is zeker welkom, ik blijf het een beetje vreemd vinden dat hij alleen in mijn kamer sproeit en verder nergens anders. We staan in ieder geval open voor tips!

Welkom!

Fijn dat je een kijkje neemt op Rasechte Bengels! Je zult hier voornamelijk (persoonlijke) stukjes vinden over onze drie geliefde Ragdolls: de jonge broertjes Ben & Beau en onze iets oudere diva Lara. Wil je graag meer over ze weten? Neem dan een kijkje op de pagina genaamd ''de katten''. Veel leesplezier!

Translate

Volgers

Follow us with bloglovin

Follow Catnip Bubbles